Ημερίδα: Προστασία προσωπικών δεδομένων

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Επικοινωνίας (ECI) διοργάνωσε ημερίδα  με θέμα «Προστασία προσωπικών δεδομένων, προπαγάνδα και ελευθερία του Τύπου» στις 2 Ιουνίου, στο Αμφιθέατρο της Τεχνόπολης, στο Γκάζι, ιχνηλατώντας το πέρασμα στη μετα-Σνόουντεν εποχή.

Στο πάνελ των ομιλητών βρέθηκαν εξέχουσες προσωπικότητες. Ανάμεσά τους:

- O  Ετιέν Οζέ, ένας από τους σημαντικότερους ακαδημαϊκούς στο χώρο της προπαγάνδας και της πολιτικής επικοινωνίας, έχει διδάξει σε πολλά πανεπιστήμια της Ευρώπης, στο πανεπιστήμιο του Λιβάνου, ενώ διατελεί σύμβουλος σε διπλωμάτες. Έχει γράψει δύο βιβλία, το ένα σχετικά με την προπαγάνδα  και ένα μυθιστόρημα, ενώ αρθρογραφεί τακτικά στο slate.fr.

- Ο Γιώργος Μητακίδης, δημιουργός του Ευρωπαϊκού Φόρουμ για τον Ψηφιακό Διαφωτισμό (Digital Enlightenment Forum).   Συμμετείχε καθοριστικά στη δημιουργία του W3C (World Wide Web Consortium), το οποίο αποτελεί τη βάση ανάπτυξης του Διαδικτύου, καθώς και στη σύσταση ακαδημαϊκού κλάδου σπουδών της Επιστήμης του Ιστού (Web Science).

- H Κατερίνα Σαρικάκη, τακτική καθηγήτρια Πολιτικής Επικοινωνιών στο Ινστιτούτο Επικοινωνιακών   Επιστημών του Πανεπιστημίου της Βιέννης.  Έχει δημοσιεύσει πολλές μελέτες πάνω στις πολιτικές των διεθνών και ευρωπαϊκών μέσων, και έχει γράψει ή επιμεληθεί 9 βιβλία και ειδικά τεύχη επιστημονικών περιοδικών στα θέματα παγκόσμιας διακυβέρνησης των μέσων επικοινωνίας.

- Ο Νίκος Ξυδάκης, δημοσιογράφος, για   πολλά έτη αρθρογράφος και στέλεχος της “Καθημερινής”,  έδωσε το δικό του στίγμα στη δημόσια σφαίρα, έχοντας τον άνθρωπο ως κεντρικό κριτήριο των δημόσιων παρεμβάσεών του. Παράλληλα, μετέφερε την προσέγγισή του για τα κοινωνικά δρώμενα στο ψηφιακό περιβάλλον και τα κοινωνικά δίκτυα.

 

Στην σκιά της μετα-Σνόουντεν εποχής, ζούμε μία μετάβαση που μοιάζει να είναι καταστατική. Στην Αλλαγή Παραδείγματος που βιώνουμε, οι κοινωνίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη περιπλοκότητα της επικοινωνίας που καλούνται να διαχειριστούν για να συμμετέχουν ισότιμα σε αυτήν. Η ημερίδα αποτελεί μία απόπειρα διερεύνησης για:

– Μία νέα ψηφιακή Αλφάβητο
– Ένα πλαίσιο προστασίας της ιδιωτικότητας του Πολίτη
– Τις ικανές συνθήκες για την ευδοκίμηση της ανεξάρτητης ενημέρωσης

Η συνδιοργάνωση έγινε από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Επικοινωνίας (ECI) και τη Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρείας της Ευρωπαϊκή Ένωσης.

H Ημερίδα μεταδόθηκε ζωντανά ΕΔΩ (και από το kathimerini.gr), ενώ οι ομιλητές απάντησαν σε ερωτήσεις που τέθηκαν μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα.

Περισσότερες πληροφορίες στο : http://www.pressfreedomday.com/2014/05/3PRCon.html
Hashtag ημερίδας: #3PConf

Πρόγραμμα Ημερίδας – Ενότητες

Προπαγάνδα και ενημέρωση στο νέο ψηφιακό περιβάλλον

– Ετιέν Οζέ
Καθηγητής πολιτικής επικοινωνίας, στο Πανεπιστήμια Ερασμους Χάγης. Συγγραφέας. Σημειολογος.

– Κάι Μίλμαν
Αναπλ. Επικεφαλής του Κέντρου Διεθνούς Δημοσιογραφίας (JoKom) στο Πανεπιστήμιο Donau, Αυστρία

Ελευθερία του Τύπου και νέα μέσα

– Κατερίνα Σαρικάκη
Καθηγήτρια Media Governance στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης

–  Νίκος Ξυδάκης
Δημοσιογράφος, συγγραφέας

Privacy – Προστασία προσωπικών δεδομένων

-Γιώργος Μητακίδης
Προεδρεύων του Digital Enlightenment Forum, συμμετέχων στη δημιουργία του W3C.

-Μάριος Νόττας
Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Επικοινωνίας (European Communication Institute)

Share it

Επικοινωνία

Artemidos 6 & Epidavrou,
151 25 Maroussi,
GREECE

Αναζήτηση