Δύο ενδιαφέρουσες δημοσιεύσεις από το Nieman Lab

Υπό τον τίτλο “Finally, Instagram is getting fact-checked (in a limited way and just in the U.S., for now)”, η αναπληρώτρια εκδότρια του Lab, Laura Hazard Owen, αναφέρεται στην είδηση ότι το Facebook επεκτείνει το πρόγραμμα fact-checking προς τρίτους, μια πρωτοβουλία που που ξεκίνησε υβριδικά, στη δική του πλατφόρμα, στο Instagram το 2016. 

Σύμφωνα με το εταίρο του, Full Fact, οδηγήθηκαν σε αυτήν την ενέργεια, καθώς “ο κίνδυνος της παραπληροφόρησης καταγράφεται αρκετά μεγάλος στην πλατφόρμα”. Συγκεκριμένα, για να μπορέσει κάποιος να “καταγγείλει” ‘ μια δημοσίευση (report a post) την οποία θεωρεί "αναληθή" ή ότι έχει ως στόχο την παραπληροφόρηση, απλά θα πρέπει να επιλέξει πάνω δεξιά στη μπάρα τη λέξη “Report” → “It’s Inappropriate” → “False Information.”  

Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνει εκπρόσωπος του Facebook “στόχος αυτής της ενέργειας είναι να αξιοποιήσουμε αυτό το feedback, μαζί με κάποια άλλα σημεία (για παράδειγμα, πόσο παλιά είναι η δημοσίευση ή την προηγούμενη συμπεριφορά του λογαριασμού εκ του οποίου προήλθε η δημοσίευση) και από κει και έπειτα θα αποφασίσουμε εάν το περιεχόμενο, που καταγγέλεται, θα μπορούσε να σταλεί σε τρίτους (third- party) fact checkers". 

Για το πλήρες κείμενο πατήστε εδώ

Η δεύτερη δημοσίευση, που αξίζει να επισημανθεί, φέρει τον τίτλο “One potential route to flagging fake news at scale: Linguistic analysis”, με την Fatemeh Torabi Asr, μεταδιδακτορική research fellow in the Discourse Processing Lab του Πανεπιστημίου Simon Fraser University, να αναφέρεται στο ρόλο της γλωσσολογικής ανάλυσης ως μια πιθανή λύση στην αντιμετώπιση των fake news. 

Συγκεκριμένα, η ίδια και η ομάδα της στο Discourse Processing Lab του Simon Fraser University, διεξήγαγαν έρευνες για τα γλωσσικά χαρακτηριστικά των ψευδών ειδήσεων, προκειμένου να εντοπίσουν την τεχνολογία εκείνη που θα βοηθήσει το αναγνωστικό κοινό να αναγνωρίζει τέτοιου τύπου ειδήσεις. Η ομάδα της, όπως σημειώνει, εντοπίζει τα γλωσσικά χαρακτηριστικά, χρησιμοποιώντας τη μηχανική μάθηση και τεχνολογία επεξεργασίας της φυσικής γλώσσας.

Για το πλήρες κείμενο, πατήστε εδώ

 

Share it

Επικοινωνία

Artemidos 6 & Epidavrou,
151 25 Maroussi,
GREECE

Αναζήτηση