Το QJNT, υποστηρικτής στις ενέργειες για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα

«Αρωγός» σε δράσεις που προάγουν τα κοινωνικά ιδεώδη και τον πολιτισμό, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ποιοτική Δημοσιογραφία και Νέες Τεχνολογίες» (QJNT), μια συνέργεια του Αυστριακού Πανεπιστημίου Danube Universitat Krems (DUK), του Ιδρύματος Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθανασίου Βας. Μπότση και του Ερευνητικού Κέντρου Καινοτομίας στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας, των Επικοινωνιών και της Γνώσης, «Αθηνά», στηρίζει έμπρακτα την προσπάθεια του Διεθνούς Πολιτιστικού Κέντρου «Ανάδρασις» να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη στο επίκαιρο θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα και άλλων μνημείων της αρχαιότητας.


Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους προσωπικότητες της ακαδημαϊκής και πολιτιστικής ζωής του τόπου, όπως ο Σπύρος Μερκούρης (Διευθυντής-Συντονιστής της 1ης Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης «Αθήνα 1985»), ο Κωνσταντίνος Νιάρχος (καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών), ο Εμμανουήλ Μικρογιαννάκης (καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας Παν/μίου Αθηνών), η Άννα Λάζου (λέκτορας Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών), ο Ξ. Μουσάς (καθηγητής Παν/μίου Αθηνών, αστρονόμος), η Έφη Λεντάκη (Πρόεδρος Ιδρύματος Πολιτισμού «Ανδρέας Λεντάκης»), ο Στ. Θεοφανίδης (καθηγητής Εφαρμοσμένης Οικονομίας, συγγραφέας) και ο Σταμάτης Γεωργούλης (Δρ. Διεθνούς Δικαίου, συγγραφέας).


«Τα γλυπτά του Παρθενώνα είναι ένα σύμβολο της Δημοκρατίας. Είναι οι παραδόσεις μας, η περηφάνια μας, η ψυχή μας, ο πολιτισμός μας» υπογράμμισε συγκινημένος ο Σπύρος Μερκούρης, αδερφός της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρης που πρωτοστάτησε στον «αγώνα» για την επιστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας. Για να σημειώσει σοφά ότι στην Ελλάδα σε κάθε βήμα που κάνεις, αν σκύψεις και σκάψεις, αναβλύζει πολιτισμός, ένας πολιτισμός χιλιάδων ετών που εκφράζεται από τον Παρθενώνα.«Ο Παρθενώνας είναι το υπέρτατο καλλιτεχνικό δημιούργημα και η μεγάλη μήτρα εμπνεύσεως όλων» επεσήμανε ο Κωνσταντίνος Νιάρχος, ενώ από την πλευρά του ο Δρ. Θεοχάρης Προβατάκης υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται απλά για κλοπή ενός αρχαίου αντικείμενου, αλλά για κλοπή του πνεύματος και της νόησης των Ελλήνων σημειώνοντας χαρακτηριστικά «Έκλεψαν ότι είχε μέσα η καρδιά του Έλληνα», ενώ πρότεινε μία ρηξικέλευθη οδό για την δυνητική ανάκτηση των μαρμάρων.«Είναι χρέος όλων των Ελλήνων να προασπίζονται την πολιτιστική τους κληρονομιά» υπογράμμισε από την πλευρά της η πρόεδρος του Ιδρύματος Πολιτισμού «Ανδρέας Λεντάκης» Έφη Λεντάκη, τονίζοντας ότι το αίτημα δεν θα εγκαταλειφθεί μέχρι την επιστροφή των μαρμάρων στην Ελλάδα.Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης, ο οποίος επεσήμανε ότι η Μελίνα Μερκούρη μπήκε σ' έναν αγώνα για να κάνει το αδύνατο εφικτό, τονίζοντας ότι αν είχε σήμερα «φωνή» θα ανέδυε την ελκτική δύναμη του ελληνικού πολιτισμού.Στην έναρξη της ημερίδας, που τελούσε υπό τη στήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, παρουσιάστηκε το ντοκιμαντέρ «Η επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα: Πολιτιστική Επιταγή», στο οποίο αποτυπώνεται με ακρίβεια και λεπτομέρεια η ζημιά που προκάλεσε ο Λόρδος Έλγιν και η κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα τα γλυπτά του Παρθενώνα, ενώ η εκδήλωση διανθίστηκε από ποιητικές απαγγελίες.

Share it

Επικοινωνία

Artemidos 6 & Epidavrou,
GR-151 25 Maroussi,
GREECE

Αναζήτηση