Στις αίθουσες το ντοκιμαντέρ "Κισμέτ" της διδάσκουσας (QJNT4), Νίνας Μαρίας Πασχαλίδου

alt

Το ελληνικό ντοκιμαντέρ «Κισμέτ» ξεκίνησε το βράδυ της 25ης Μαρτίου στον «Δαναό» το ταξίδι του στις αίθουσες, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου. Μέσα από τον φακό, η Νίνα Μαρία Πασχαλίδου, σκηνοθέτις - δημοσιογράφος (διδάσκουσα, QJNT4) εξετάζει την επίδραση που έχουν οι τουρκικές σαπουνόπερες στο γυναικείο κοινό σε χώρες της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων, στα κράτη δηλαδή στα οποία προβάλλονται.

 
altΗ Ελληνίδα δημιουργός παρουσιάζει γυναίκες που ταυτίστηκαν με τη Σεχραζάτ ή τη Φατμαγκιούλ και έχουν τα δικά τους παρόμοια, αλλάπραγματικά βιώματα να εξιστορήσουν. Καταγράφει τις ιστορίες τους και την επιρροή που είχαν στις ζωές τους τα σίριαλ από την Τουρκία, ενώ παράλληλα συνομιλεί με τους δημιουργούς και τους πρωταγωνιστές των σειρών και προσθέτει τη λάμψη τους στο ντοκιμαντέρ της.
Διασυνοριακή προσέγγισηΤο «Κισμέτ» κάνει το πέρασμα στην άλλη πλευρά της οθόνης και καταγράφει τις ξεχωριστές ζωές των γυναικών που παρακολουθούν τις τουρκικές σαπουνόπερες και γνωρίζουν την Τουρκία έτσι όπως την ονειρεύονται οι δημιουργοί των σειρών. Οπως αναφέρει και η Σαμίρα, μια ακτιβίστρια από το Κάιρο, που συμμετείχε στην αιγυπτιακή επανάσταση και υπέστη σεξουαλική παρενόχληση, «χρειαζόμαστε τουρκικές σειρές σαν τη "Φατμαγκιούλ" οι οποίες προβάλλουν τα δικαιώματα των γυναικών, σπάνε ταμπού και παροτρύνουν τις γυναίκες να μιλούν ανοιχτά». Η Σαμίρα μήνυσε τον αιγυπτιακό στρατό και κατάφερε να σταματήσει τα τεστ παρθενίας.Η ταινία καταφέρνει και τοποθετεί κινηματογραφικά τις πρωταγωνίστριες μέσα στα σύνορα των κρατών από τα οποία προέρχονται, επιτυγχάνοντας με αυτόν τον τρόπο μια διασυνοριακή προσέγγιση στο φαινόμενο. Δίχως εξάρσεις και τεχνητές κορυφώσεις, η Νίνα Μαρία κερδίζει με το αφηγηματικό στυλ της τον θεατή και παρουσιάζει τις ιστορίες πολλών γυναικών σαν να είναι μία.Το «Κισμέτ» γυρίστηκε στην Τουρκία, την Αίγυπτο, τα Αραβικά Εμιράτα, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα.

 

Share it

Επικοινωνία

Artemidos 6 & Epidavrou,
GR-151 25 Maroussi,
GREECE

Αναζήτηση