ICRI 2014 – ένα συνέδριο με το βλέμμα στο μέλλον...

Ο Ελληνικός Συστατικός Φορέας του QJNT "Aθηνά Ερευνητικό Κέντρο" (ΓΓΕΤ), υλοποίησε επιτυχώς μία σημαντική δράση υποδομής για τα Ελληνικά Ερευνητικά Δρώμενα. Με απόλυτη επιτυχία, τόσο από πλευράς οργάνωσης, όσο και επιστημονικών αποτελεσμάτων, ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 4 Απριλίου το ICRI 2014, ένα από τα σημαντικότερα διεθνή επιστημονικά συνέδρια, που αφορά τις Ερευνητικές Υποδομές. Φιλόξενος χώρος το Συνεδριακό Κέντρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συντονιστής η Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας (υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων) που εποπτεύει το Ερευνητικό μας Κέντρο.

Στόχος του τριήμερου 2ου Διεθνούς Συνεδρίου (International Conference on Research Infrastructure - ICRI 2014) ήταν να αποδείξει πώς οι ερευνητικές υποδομές, τις οποίες μοιράζονται περισσότερα του ενός κράτη, μπορούν να ανταποκριθούν στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο (περιβάλλον, φτώχεια, αειφορία, ασφάλεια...), να εντοπίσει τα διδάγματα του παρελθόντος και να θέσει προτεραιότητες και κατευθύνσεις για το μέλλον.

Οι στόχοι αυτοί επιτεύχθηκαν με το παραπάνω: «Ήταν το καλύτερο συνέδριο που έγινε ποτέ στον τομέα» τόνισε χαρακτηριστικά ο Robert-JanSmits, επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Έρευνας & Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συνοψίζοντας, λίγο πριν από τη λήξη του Συνεδρίου, τα αποτελέσματά του. Περισσότεροι από 760 σύνεδροι και 90 ομιλητές πήραν μέρος στο ICRI 2014 της Αθήνας -ανάμεσά τους διακεκριμένα ονόματα της διεθνούς ερευνητικής κοινότητας, όπως ο καθηγητής HenryMarkram, από το Πολυτεχνείο της Λωζάννης, ο οποίος ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο πασίγνωστο HumanBrainProject το οποίο συντονίζει, o καθηγητής του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου Geoffrey Boulton,που αναφέρθηκε στα ανοικτά δεδομένα και το κίνημα υπέρ της «Ανοιχτής Επιστήμης», η Fran Berman, συμπρόεδρος του Research Data Alliance Council και ειδική στη διαχείριση Μεγάλων Δεδομένων (BigData), o Franco Ongaro του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, που ανέλυσε τις εντυπωσιακές καινοτομικές δυνατότητες των υποδομών στο χώρο της διαστημικής. Δεκάδες άλλοι ομιλητές εστίασαν, είτε με ομιλίες τους είτε με συμμετοχή σε πάνελ, σε πλήθος θεμάτων, από τη διαχείριση των διεθνών ερευνητικών υποδομών (όπως λέιζερ, τηλεσκόπια, επιταχυντές, αεροσκάφη ή βαθυσκάφη, για παρακολούθηση της ατμόσφαιρας και του βυθού, αλλά και ηλεκτρονικές υποδομές όπως δίκτυα δεδομένων, υπολογιστικές συστοιχίες και βάσεις δεδομένων) ως την ασφάλεια τροφίμων και τη θαλάσσια έρευνα.


H σπουδαιότητα του ICRI 2014 τονίστηκε από τη παρουσία στην εναρκτήρια συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτρόπου για την Έρευνα, την Καινοτομία και τις Επιστήμες, Máire Geoghegan-Quinn, της υπουργού Παιδείας, Πανεπιστημίων & Έρευνας της Ιταλίας, Stefania Giannini, του Γενικού Γραμματέα Έρευνας & Τεχνολογίας, Χρήστου Βασιλάκου, όπως και πολλών ανώτατων Ελλήνων και κοινοτικών αξιωματούχων.

Η κα. Geoghegan-Quinn χαρακτήρισε μεγάλη ευκαιρία την ανάπτυξη συνεργιών μεταξύ των ερευνητών σ' ό,τι αφορά στις διεθνείς υποδομές, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας InnovationUnionκαι όχι μόνο, υπογραμμίζοντας ότι σε καιρούς κρίσης όταν όλες οι δαπάνες περικόπτονται, ο ρόλος της έρευνας αναγνωρίζεται και, στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon2020, διατίθενται συνολικά 80 δις € για τη χρηματοδότησή της. Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας & Τεχνολογίας, Χρήστος Βασιλάκος, τόνισε τη σημασία της διεξαγωγής αυτού του Συνεδρίου στη χώρα μας, υπογράμμισε ότι η χρηματοδότηση της καινοτομίας αποτελεί εθνική προτεραιότητα και δεσμεύτηκε ότι στα επόμενα προγράμματα της Γραμματείας σε συνδυασμό με τον Εθνικό Σχεδιασμό για Ε&Τ θα υπάρχουν ειδικές προβλέψεις και κίνητρα για ανάσχεση του braindrainκαι επιστροφή Ελλήνων επιστημόνων από το εξωτερικό.

Οι κύριες θεματικές ενότητες του Συνεδρίου είχαν ως αντικείμενο τις Ερευνητικές Υποδομές για τις Παγκόσμιες Προκλήσεις, τη Διακυβέρνηση των Ερευνητικών Υποδομών, τις Καινοτομικές Δυνατότητές τους και τη Διαχείριση των μεγάλων όγκων δεδομένων (BigData), ενώ ένα πάνελ σημαντικών προσωπικοτήτων του χώρου εξέτασε την «επόμενη ημέρα». Το ICRI 2014 συμπληρώθηκε από έκθεση περιπτέρων ερευνητικών φορέων και έργων στο φουαγιέ του Συνεδριακού Κέντρου, καθώς και μια σειρά παράλληλων θεματικών ενοτήτων, οι οποίες εστίασαν στο Περιβάλλον, με έμφαση στις θαλάσσιες ερευνητικές υποδομές και την Αρκτική, στην Παλαιοανθρωπολογία και την Πολιτιστική Κληρονομιά, στην Ασφάλεια Τροφίμων και στον τομέα των Ηλεκτρονικών Ερευνητικών Υποδομών.


Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί η αίσθηση που προκάλεσε στους συνέδρους και τους επισκέπτες η έκθεση, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Συνεδριακού Κέντρου, 53 έργων τέχνης τα οποία δημιουργήθηκαν από το απόσταγμα της ευαισθησίας ερευνητών και καλλιτεχνών απ' όλο τον κόσμο και επελέγησαν έπειτα από διεθνή διαγωνισμό με θέμα «Έρευνα & Τέχνη». Η πρώτη διάκριση απονεμήθηκε στο έργο «Self-portrait as the Jap» του Κωνσταντίνου Παπαμιχαλόπουλου.

Share it

Επικοινωνία

Artemidos 6 & Epidavrou,
GR-151 25 Maroussi,
GREECE

Αναζήτηση