Δεδομένα και Επιμόρφωση Αιχμής για Δημοσιογράφους και Πολίτες

Στην μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, και με παρόντες δημοσιογράφους να… διψούν για δεδομένα, ολοκληρώθηκε ο Α’ κύκλος του Σεμιναρίου - Εργαστηρίου Data Journalism (Δημοσιογραφία Δεδομένων), από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Επικοινωνίας και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Το πρώτο μέρος, που παρακολούθησαν περίπου 100 άτομα και πραγματοποιήθηκε στην εντυπωσιακή κατάμεστη αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αμαλίας, είχε ως κύριο στόχο τον ‘συγχρονισμό’ των παρισταμένων, τις βασικές έννοιες στο πεδίο της δημοσιογραφίας δεδομένων, αλλά και τις μεταβολές που φέρνει στο πεδίο της ενημέρωσης η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση. Αμέσως μετά το καλωσόρισμα της ηγεσίας των αμφιτρυόνων κ.κ. Λεωνίδα Αντωνακόπουλου και Κώστα Τσουτσοπλίδη, το διδακτικό μέρος περιείχε σκέψεις και παρουσιάσεις/casestudiesαπό τον ερευνητή (Αthena Research Center) δρ. Χάρη Παπαγεωργίου και τους διδάσκοντες του ECI mag. Σόνια Χαϊμαντά, Bασίλη Βασιλόπουλο, και Γιώργο Μπολάνη.

DSC 7343DSC 7349

Οι εισηγήσεις ολοκληρώθηκαν στην συνάντηση Νοεμβρίου, με την καθοριστική συμβολή του δρ. Γιώργου Καμπουράκη (EMΠ, ΕCI) όπου προστέθηκαν οι ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις των κ.κ. Κωνσταντίνα Παπανικολάου (Artificial Intelligence in the Newsroom) και Μαρία Ποντίκη (News, comments and opinions). Την ομήγυρη καλωσόρισαν ο Αντιπρύτανης δρ. Δημήτρης Παπαντώνης και η αντιπρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων κ. Σάγια Τσαουσίδου. Παρά την απεργία των ΜΜΜ και αντιξοότητες κατα την προσέλευση (μικρή πυρκαγιά, κοντά στο ΕΜΠ) περίπου 60 παριστάμενοι ολοκλήρωσαν τις εργασίες κοντά στις 5 το απόγευμα, με ένα μόνον σύντομο διάλειμμα, 15 λεπτών το μεσημέρι.

Ευχάριστη νότα η δεκάλεπτη ποιητική performanceτου καθ. Πάρι Κατσίβελου, στα μισά του Σεμιναρίου, που συνέδεσε την Αλεξάνδρεια με την ποιοτική δημοσιογραφία και τα Δεδομένα, συνοδεία μουσικής.

Η διδακτική ομάδα παρουσίασε τις νέες δυνατότητες που δίνονται στους επικοινωνητές να ασκήσουν ερευνητική δημοσιογραφία, να αντλήσουν πληροφορίες και θεματολογία καθώς και να προασπίσουν με τον καλύτερο τρόπο την Ποιοτική Δημοσιογραφία και τα συμφέροντα της Δημόσιας Σφαίρας. Οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο ήσαν και είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον ‘κόμβο’ των συνδιοργανωτών, με υλικό που τους γίνεται διαθέσιμο μέσω cloud, στο οποίο μάλιστα καλούνται να συμβάλλουν και οι ίδιοι.

eci

 

Το σεμινάριο DataJournalism είναι μία πρώτη γεύση, από τα επερχόμενα σεμινάρια- εργαστήρια, που θα υλοποιηθούν από το 2018. Οι επόμενοι θεματικοί κύκλου αφορούν: Dark Web, Big Data, Media Literacy και άλλα θέματα αιχμής, τόσο για τους Επικοινωνητές όσο και για τον παιδευμένο Πολίτη σε ένα περίπλοκο περιβάλλον ενημέρωσης.

Πληροφορίες θα ανακοινωθούν στις επίσημες σελίδες των Συνδιοργανωτών. Αν εγγραφήκατε στο Σεμινάριο, παρακαλούμε να συμπληρώσετε το ερωτηματολόγιο εδώ. Αν επιθυμείτε να λαμβάνετε κατα προτεραιότητα πληροφορίες για τις ‘ανοιχτές’ πρωτοβουλίες της Συνέργειας του ΕCI (European Communication Institute) με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, παρακαλούμε να εκδηλώσετε ενδιαφέρον εδώ, ή στέλνοντας μέηλ στο info.qjnt@gmail.com.

Share it

Επικοινωνία

Artemidos 6 & Epidavrou,
GR-151 25 Maroussi,
GREECE

Αναζήτηση