Drone Journalism Workshop... O απόηχος

Πρωτοβουλία του ΕCI με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

στην Ελλάδα, την ΕΡΤ και το ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

 

Η ανάγκη καθολικής συμμόρφωσης των χειριστών drones με το διεθνές και ευρωπαϊκό  θεσμικό πλαίσιο το οποίο εφαρμόζεται και στην Ελλάδα, και θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος σχετικά με τα Drones εξετάστηκαν στην ημερίδα- πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Επικοινωνίας, με θέμα «Drone Technology is Transforming Journalism» που έλαβε χώρα στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, την περασμένη Παρασκευή.  

 

Συνδιοργανωτές ήταν το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση και το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, ενώ στην ημερίδα συμμετείχαν εκπρόσωποι της ηγεσίας της πολιτικής αεροπορία, επαγγελματίες του χώρου της δημοσιογραφίας και επαγγελματίες- χειριστές των νέων τεχνολογιών

 

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της δημοσιογραφίας και των ΜΜΕ, τα drones (ΣμηΕΑ) χρησιμοποιούνται πλέον για την από αέρος βιντεοσκόπηση, ρεπορτάζ, απευθείας μετάδοση γεγονότων και συγκέντρωση μεγάλου όγκου δεδομένων εικόνας (big data), δημιουργώντας νέα δεδομένα και δυνατότητες για την ενημέρωση, αλλά και νέες προκλήσεις.

 

Δείτε την Ημερίδα σε video στην επίσημη Ιστοσελίδα της ΕΡΤ

 

Οι ομιλητές της ημερίδας εστίασαν στα θέματα δεοντολογίας, τις ανησυχίες περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής αλλά και τους κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών, ειδικά όταν τα drones χρησιμοποιούνται σε κατοικημένες περιοχές.

 

O αναπληρωτής καθηγητής του ΕΜΠ Διευθυντής του Εργαστηρίου Επικοινωνίας και Τεχνολογίας ΜΜΕ, κ. Γιώργος Καμπουράκης, αναφέρθηκε στην «διπλή όψη» της χρήσης των ΣμηΕΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μπορείς να ψεκάσεις ένα χωράφι αλλά μπορεί να ψεκάσεις και ένα πλήθος ανθρώπων». Ειδικά για τον τομέα της Ενημέρωσης ο κ. Καμπουράκης στάθηκε στον πληροφοριακό θόρυβο που δημιουργεί η συγκέντρωση των big data και με τη λειτουργία των drones, λέγοντας ότι ο θόρυβος αυτός είναι απειλητικότερος από πολλά όπλα. Ως απάντηση στην «απειλή» του θορύβου των δεδομένων ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Επικοινωνίας, κ. Μάριος Νόττας, παρέθεσε την εν εξελίξει οργάνωση της διαδικασίας αποθησαύρισης των big data περιγράφοντας τρία στάδια: την συμπίεση μέσω αλγορίθμων κωδικοποίησης, την αποθορυβοποίηση με την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και την Αριστοποίηση με την εύρεση - ταξινόμηση - ανάκληση της πληροφορίας.

 

Ο αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας με ειδίκευση στην Πληροφορική και τα Ψηφιακά Στατιστικά Δεδομένα και συντονιστής του πάνελ, κ.  Παναγιώτης Αποσπόρης μαζί με τον αστυνομικό, ειδικευμένο στην Επιχειρησιακή Δράση ΣμηΕΑ, κ. Δημήτρη Γκριζάπη, έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στις πολιτικές ασφάλειας, στην πιστή εφαρμογή των κανονισμών και στον εμπλουτισμό της σχετικής νομοθεσίας.

 

Ο επικεφαλής της DroneTeam της ΕΡΤ, κ. Κωνσταντίνος Μαρκάτης, έκανε μια παρουσίαση, μέσα από σχετικά βίντεο, των τρόπων κάλυψης δημοσιογραφικών θεμάτων και τα διαφορετικά είδη λήψης μέσω χρήσης drones, εκθέτοντας και τον εξοπλισμό για καλύτερη εξοικείωση του ακροατηρίου. Ενώ, σχολιάστηκαν και οι σχετικοί τρόποι ασφάλισης των ΣμηΕΑ από τον ασφαλιστή και απόφοιτο του ECI, Κωστή Σπύρου.

 

Ιδιαίτερη μνεία δόθηκε και στην πλευρά του τραυματισμού πολιτών και της ιδιωτικότητας ατόμων που που βρίσκονται στην ακτίνα πτήσης ενός drone.

 

Nα σημειωθεί ότι το στο πλαίσιο της ημερίδας ανακοινώθηκε η λειτουργία του νεοσύστατου Drone Journalism Lab (DJL), ως μέρος των συνεχιζόμενων εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών του ΕCI.

 

Το DJL παρακολουθεί και μελετά τις εξελίξεις στην τεχνολογία των Drones και την πληθώρα των εφαρμογών, προκλήσεων αλλά και ευκαιριών που ανοίγονται στην σύγχρονη Δημοσιογραφία και την Επικοινωνία.

 

 

 

Share it

Επικοινωνία

Artemidos 6 & Epidavrou,
151 25 Maroussi,
GREECE

Αναζήτηση